Club d'Escacs Torredembarra - Club d'Escacs Torredembarra

Club d'Escacs Torredembarra

BREU HISTÒRIA DEL CARTELL

  1. CONTACTE. Any 2020.

Gabriel Comes, President del Club d’Escacs Torredembarra, es posa en contacte amb Maite Maset, Cap de Departament de Dibuix i Professora del Batxillerat d’Arts Plàstiques i Disseny de l’Institut Torredembarra.

Gabriel proposa realitzar amb els alumnes del Batxillerat d’Arts el disseny del Cartell del XXII Open Internacional d’Escacs de Torredembarra que tindrà lloc al juliol de 2020.

 

  1. INICI

Maite accepta el repte i integra la proposta en el marc de la programació de la matèria de Disseny de 2n de Batxillerat d’Arts Plàstiques i Disseny.

La professora comença explicant la teoria del capítol dedicat al Cartell, i aprofundeix en el tema analitzant múltiples exemples relacionats amb el motiu dels escacs per tal de motivar als joves a fer una creació el més original i personal possible.

Seguidament, els alumnes de 2n de Batxillerat d’Arts elaboren els esbossos i presenten les seves idees en format d’il·lustració a color treballant amb diverses tècniques; aquarel·les, pintures al tremp, retoladors, tinta xinesa...

 

  1. SELECCIÓ

Entre tots els esbossos, la professora selecciona les 4 imatges més atractives i que funcionen millor com a idea de cartell. Podríem considerar que són les obres finalistes. Aquestes il·lustracions corresponen als alumnes: Rut Flores, Ruth Meier, Michelle Sanchez i Biel Sauret. En una reunió amb el Gabriel Comes arriben a la conclusió que la idea més encertada correspon a la il·lustració realitzada per l’alumna Rut Flores.

 

  1. COL·LABORACIÓ

A continuació, Maite Maset proposa als alumnes treballar la síntesi de la forma, l’ús intel·ligent del color, la composició i la tipografia; es tracta de transformar l’esbós en un cartell. Es a dir, passar del registre de la Il·lustració al Disseny Gràfic, incorporant el text.

A partir del motiu principal seleccionat prèviament, tots els alumnes del grup treballen aquesta fase del disseny i realitzen diverses propostes interessants integrant la imatge amb les lletres, centrant-se en el color i la composició.

 

  1. CONFINAMENT

Al mes de març arriba el confinament i es tanquen els centres educatius. El disseny del cartell queda aturat en l’etapa prèvia al treball definitiu amb l’ordinador.

Posteriorment, queda suspès l’Open d’Escacs 2020. L’any 2021 tampoc es celebra el torneig degut a la pandèmia. El cartell queda inacabat en espera de la seva oportunitat.

 

  1. CARTELL DEFINITIU. Any 2022.

Com ja sabem, al 2022 es torna a convocar l’Open d’Escacs de Torredembarra. Gabriel i Maite acorden recuperar el disseny del cartell elaborat al 2020 per alumnes que ja no són a l’Institut Torredembarra i que ara realitzen estudis artístics superiors.

És per això que la professora tanca el procés i realitza infogràficament la imatge definitiva combinant les idees més atractives dels alumnes.

 

Aquest és el resultat final: un treball col·laboratiu que expressa amb claredat i força visual la idea d’un Torneig Internacional d’Escacs en la població mediterrània de Torredembarra.