Club d'Escacs Torredembarra - Club d'Escacs Torredembarra

Club d'Escacs Torredembarra

El gran mestre Marc Narciso guanya el XX Open Internacional d’Escacs de Torredembarra

Ha estat un dels tornejos torrencs més igualat i combatut dels darrers anys

 

El XX Open Internacional d’Escacs de Torredembarra s’ha decidit en una trepidant darrera ronda en què tres jugadors arribaven amb possibilitats de guanyar el torneig i ha estat el gran mestre Marc Narciso qui ha aconseguit la victòria final en la seva primera participació en el campionat de referència de les comarques tarragonines, que ha acabat aquest diumenge 8 de juliol després de nou rondes. El gran mestre ucraïnès Ruslan Pogorelov i el mestre FIDE tarragoní Francesc Xavier Farran han completat el podi d’una edició que ha comptat amb la participació de 98 jugadors i que ha estat la de més nivell dels darrers anys.

Marc Narciso, Ruslan Pogorelov i Bryan Solano arribaven empatats a 7 punts a la ronda decisiva. En el primer tauler s’enfrontaven Narciso i Solano, un mestre internacional de Costa Rica que ha realitzat un gran torneig. Narciso, cap de sèrie número dos, ha imposat la seva major experiència i ha guanyat una partida que, combinada amb la derrota de Pogorelov contra Farran, li han donat el triomf final amb 8 punts. Quatre jugadors han quedat empatats a 7 punts. El desempat ha situat Pogorelov en segon lloc i Farran en el tercer. Els dos jugadors s’han intercanviat les posicions aconseguides en la darrera edició, quan el tarragoní va ser segon i l’ucraïnès, tercer. Solano s’ha hagut de conformar amb el quart lloc i el mestre internacional cubà Rolando Alarcón ha quedat cinquè.

El número u del rànquing inicial, el gran mestre Aleksander Delchev, no ha tingut una bona actuació i s’ha hagut de conformar amb un discret sisè lloc, amb 6,5 punts, els mateixos que el mestre internacional Jordi Fluvià, tercer cap de sèrie, que ha estat sisè. Molt meritori el vuitè lloc del reusenc Francisco Javier Fernández Fuentes, vuitè també amb 6,5 punts, mentre que la gran mestra femenina Emilia Djingarova ha estat novena amb la mateixa puntuació.

Pel que fa als primers classificats dels trams d’ELO han estat: Tram 1950-2099 punts, Alfonso Vella, 12è amb 6 punts; 1800-1949, Marc Calonge, 11è amb 6 punts; 1650-1799, Daniel Luco, 32è amb 5 punts; i , inferior a 1650, Svetlen Ivanov, 35è amb 4 punts. Jorge González, 10è amb 6 punts ha estat el millor veterà (més de 60 anys), mentre Nicolás Jiménez, 13è amb 6 punts, ha estat el primer classificat sub-14 i Svetlen Ivanov, el millor sub-12. La millor classificada femenina ha estat Emilia Djingarova i Josep Antoni Nieves el millor jugador local, 46è amb 4,5 punts.

La vintena edició de l’Open Internacional d’Escacs de Torredembarra s’ha disputat per primer cop a la Sala Espai del Mar per la coincidència uns dies amb la competició de boxa dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2018 al Pavelló Sant Jordi, lloc habitual de joc des de fa una dècada. S’han repartit 3.500 euros en premis, amb un primer de 1.000 euros i els trofeus han estat unes torres d’olivera realitzades per l’artesà local Josep Font amb motiu del vintè aniversari,

que també ha compta amb l’edició d’un llibre commemoratiu, Vint anys de l’Open Internacional d’Escacs de Torredembarra. Escacs vora la mar, escrit per Gabriel Comes i Jordi Salvat. El llibre repassa la història del torneig i analitza les característiques dels opens d’escacs i els seus precedents al país i la demarcació.